Sten-Åkes datortips

Angående datorer för bilder:

Det frågas ofta om hur mycket minne grafikkortet måste ha, när det gäller bildbehandling med Photoshop, det har egentligen ingen större betydelse,

Viktigare är att grafikprocessorn är snabb och att grafikkortet visar färgerna rätt,

 

En datatidning hade en jämförelse av olika grafikkortskretsar för några år sedan, då kom man fram till att de dyrare korten visade renare färger och var snabbare, det gäller nog idag också, så det är egentligen en prisfråga hur bra grafikkort man vill ha.

 

De flesta Grafikkort i övre mellanprisläget klarar idag lätt att återge färger tillräckligt bra för bildbehandling med Photoshop för dom flesta.

 

När det gäller hårddiskar så är det så, att ju snabbare ju bättre, de nyaste SSD-diskarna och SAS/15000 rm diskarna med eget styrkort är snabbast, dom är dyra, men i särklass snabbast, W-DigitalRaptor10000 rm. följer sedan, billigast men inte så snabba är SATA-diskarna.

 

Det bästa är att ha flera hårddiskar, en för operativsystemet och programmen och en för Photoshops virtuella minne, dom behöver inte vara så stora, samt en större för att lagra bilderna på, köp inte för stora hårddiskar, det är bättre att göra backup till utvändiga diskar oftare.

 

Om man inte vill ha 3 hårddiskar kan man ev. nöja sej med 2 och ha en disk för operativsystemet och programmen, samt en disk till som man delar upp i 2 partitioner, en mindre och en större och använder den första mindre partitionen till virtuellt minne för Photoshop samt den andra för att lagra bilder, detta gäller om vanliga mekaniska hårddiskar används, dom läser/skriver snabbast på första partitionen

 

För SSD-Diskari PC skall prestera på topp rekommenderas att man använder Windows-7, det hanterar disken effektivare än tidigare XP och Vista.

 

USB-hårddiskar går inte att använda som virtuellt minne för Photoshop, men är utmärkta att lagra bilder på, dom bör bara vara anslutna endast när bilder förs över till och från dom.

 

Man får inte glömma att ha mycket och snabbt internminne, ju mer ju bättre.

64 bitars operativsystem ger möjlighet till mer minne.

 

Processorn bör helst vara en Intel med flera kärnor och ingen av dom långsammaste.

 

Datorn bör också innehålla en läsare/brännare av något slag, CD/DVD/Blu-Ray.

 

Den bör också ha en tillräckligt kraftig nätdel och effektiva och tystgående fläktar.

 

Mac eller PC är också en fråga man bör ställa sej inför köp av en dator för bildbehandling.

 

Så av ovanstående resonemang så framstår en stationär dator helt överlägsen en bärbar, eftersom en bärbar sällan har mer än en hårddisk, att göra fler partitioner på en hårddisk har inte samma effekt som flera hårddiskar.

 

Om man väljer en bärbar dator så bör man köpa en av dom bättre och ev. köpa till en lös skärm avsedd för att visa fotografier.

 

Detta tycker jag är grunderna man bör tänka på när en snabb dator för bilder skall anskaffas, om man har gott om tid och bara vill se på och redigera lite bilder ibland, duger faktiskt vilken nyare dator som helst, man bör dock undvika bärbara ”Mini-Pc

/Sten-Åke Sahlberg/EFIAP

 

 

Tags: